A skót terrier kozmetikája

 

A teljesség igény nélkül csak egészen röviden  néhány szót a kutyáink szőréről ill. annak ápolásáról.

A skót terrier szőrzete feszesen simuló, kettős szőrtakaró, az aljszőr rövid , sűrű és lágy. A fedőszőr kemény, sűrű és drótos tapintású, a kettő együtt az időjárás viszontagságai ellen jól védő réteget képez.

Színe nemcsak tiszta fekete, hanem búzaszínű, vagy bármely szín brindle (csíkos) változata is lehet.

 

         

A szőrtakaró rendszeres ápolást, fésülést és trimmelést igényel. A trimmelés az elhalt szőrszálak trimmelőkéssel vagy kézzel történő szakszerű eltávolítását  (kitépését)  jelenti, amivel serkentjük az új, kemény és erősszinű szőr  növekedését.

A trimmelést, az ollóval, de főleg géppel történő beavatkozást, - mivel ezen műveletek komoly  gyakorlatot igényelnek, és teljesen el is rondíthatjuk vele a kutyánk  bundáját -  bízzuk kutyakozmetikusra.

Hobbi kutyáknál elegendő 2- 3 havonta megcsináltatni ezeket szépítő de ugyanakkor állategészségügyi szempontból is fontos  beavatkozásokat.

Kiállítási kutyák esetében más a helyzet. Ezeknél a kutyáknál  lényegesen gyakrabban, néhány hetente újra és újra kezelésbe kell venni a bundát és folyamatosan el kell végezni rajta a szükséges fazon igazításokat, ha eredményesen akarunk szerepelni kedvencükkel a kiállításokon.

A szőr gondozása ugyanakkor nem csak a kozmetikus feladata. ( Ha csak nincs elég időnk, és pénzünk, hogy hetente többször is felkeressük. )  Nagyon fontos, sőt elengedhetetlen az otthoni rendszeres szőrápolás is.                                      

 A szőr összecsomósodásának, filcesedésének elkerülése érdekében még a rendszeresen kozmetkushoz járó kutyákat is ajánlott gyakran ( hetente 1- 2 alkalommal ) átkefélni, átfésülni. Csak így lehet megelőzni a filcbontással járó sem a gazdinak sem a kutyusnak nem kellemes műveletet. Kutyáink szőrének rendben tartása, gondozása részét kell, hogy képezze az irántuk érzett szeretetünknek.

Természetesen vállalkozó kedvvel és sok idővel rendelkező gazdik megpróbálhatják elsajátítani  a kutya szépítkezés fortélyait, beleértve a nyírást és trimmelést is. Ehhez a szakboltokban ma már minden eszköz megvásárolható. Magam részéről pedig kitartást és sok sikert kívánok a tanuláshoz, valamint adok  tanácsot minden ezt igénylő gazdinak.

Nem csillapítva az estleges lelkesedést, őszintén el kell azonban mondanom, hogy országos viszonylatban sem túl sok olyan igazán profi kozmetikus van aki skót terrierek kiállításra történő felkészítését meri és tudja vállalni.

Ezek után néhány szó a standard fazon kialakításának alapjairól.

A skót terrier testfelülete az elvégzendő kozmetikai műveletek  trimmelés ill. nyírás szempontjából az alábbi, a rajzon jól látható  részekre osztható

 

         

 

1.     Rövidre trimmelt hát és farok.

2.     Átmenet a szoknya és a hátszőr között

3- 4. Szoknya

5.     Farok alsó részén, és a végbélnyílás körül ollóval rövidre nyírt szőrzet.

6.    Géppel rövidre nyírt mellkas és a fej. Ritkító ollóval átmenetet képzés az 1-es és a 6-os részek között.